Skip to content

Dalí escriptor, a estudi, en un Simposi Internacional de la Càtedra Ferrater Mora

20/03/2012
Els dies 16 i 17 d’abril té lloc un nou Simposi Internacional de la Càtedra Ferrater Mora que, aquest cop, està dedicat al vessant d’escriptor de Salvador Dalí. L’acte es du a terme amb la col·laboració de la Càtedra d’Art Contemporani de la UdG, de la Fundació Gala-Dalí i de l’Ajuntament de Girona.

 

“Una nit, durant un concert, a la residència de la princesa de Polignac, vaig envoltar-me d’un grup de dames elegants, les més vulnerables a les meves elucubracions. La meva obsessió amb el pa m’havia conduit a una fantasia que cristal·litzà en el projecte de la fundació d’una societat secreta del pa, l’objecte de la qual seria la sistemàtica cretinització de les masses. Aquella nit, entre copes de xampany, vaig exposar el pla general (…)”. Hi ha un Dalí escriptor inseparable del pintor, com per exemple el d’aquest fragment de la Vida Secreta, les seves primeres memòries, que va escriure el 1942 i que arrodoniria el 1965 amb Diari d’un geni. La relació de l’artista amb l’escriptura ha estat tractada a bastament i des de diversos enfocaments. Tanmateix, la conseqüència d’una vida extravagant resulta en la necessitat d’una relectura permanent dels seus textos. El Symposium de la Càtedra Ferrater Mora dedicat al Dalí escriptor s’inscriu en aquest corrent de relectura, sobretot, crítica, i, també, en l’objectiu fundacional de la Càtedra de reconèixer i difondre el pensament d’autors catalans contemporanis.

El llegat literari de Dalí és molt important. L’escriptura va ser un recurs permanent en el seu procés de creació. De vegades amb vocació pública, com en el Manifest Groc del 1928, més sovint, en el nucli germinatiu de la seva obra pictòrica. Tanmateix, més enllà de l’autobiografia i el manifest, Dalí va conrear la poesia, la prosa i els guions per al cinema, a més de nombrosos articles per a revistes, molts d’ells, es postulen, amb el pas del temps, com assajos crítics de l’art. Una obra que ha estat aplegada en vuit volums que formen l’Obra Literària Completa, que es va editar amb motiu del centenari del naixement de l’autor, l’any 2004.

El simposi que promou la Càtedra Ferrater Mora tractarà de nou amb detall l’aspecte literari de Dalí i mostra les últimes recerques del vessant literari de l’artista. Hi participen Juan Manuel Bonet (Salvador Dalí; lo que nos cuenta su biblioteca), David Lomas (Anachronism: Dalí and the end of painting), Enric Cassasses (La frase daliniana). Vincent Santamaria (Equívocs i malentesos al voltant d’una {in}certa fenomenologia daliniana), Astrid Ruffa (Les récits “paranoïaques-critiques” de Dali: modéles et portée cognitive des mises en intrigue), Lucia Moni (Dalí en l’esfera pública. El pallasso il·lustrat o l’intel·lectual incomprès) i Eugenio Carmona (“La vida secreta” como poètica). A més, hi haurà espais per al debat i per a la presentació de comunicacions.

 

Symposium Internacional Ferrater Mora

Literatura i pensament en Salvador Dalí

Figueres, 16 i 17 d’abril de 2012

 

La inscripció és gratuïta, però cal reservar plaça a l’adreça electrònica dir.cfm@udg.edu, o bé al telèfon 972 418019.
Descarregeu-vos el programa d’actes, aquí

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: