Skip to content

S’estrena el documental “Les veus oblidades de la història de la ràdio a Girona”, de Sílvia Espinosa

08/03/2012

S’estrena, al cinema Truffaut de Girona, el documental “Les veus oblidades de la història de la ràdio a Girona”, un documental de recerca que signa la professora de la UdG, Sílvia Espinosa, que ha estat finançat a través de la “Beca 8 de Març” que atorga l’Ajuntament de Girona.

“Les veus oblidades de la història de la ràdio a Girona, 1930-1975” és un documental de recerca que ha estat produït gràcies al finançament que proporciona la “Beca 8 de Març” de l’Ajuntament de Girona i realitzat per la professora de la UdG, Sílvia Espinosa. El documental recull la línia de recerca d’Espinosa, que va dedicar la tesi doctoral a l’estudi de la quota femenina en l’ofici radiofònic des d’una perspectiva històrica i que, posteriorment, va centrar el focus en les dones que van treballar a les diferents emissores de ràdio de la ciutat de Girona.

Al documental s’hi recullen els testimonis de les locutores, expliquen com era la seva feina, com era la ràdio en què van treballar, en uns anys en què el mitjà radiofònic encara no competia amb la televisió. La conclusió més important a la qual ha arribat la investigadora és que les dones locutores de ràdio de Girona, fins entrada la dècada dels anys seixanta del segle XX, tenien un paper en tot semblant al dels locutors masculins que treballaven amb elles, contràriament al que s’havia cregut fins avui.

De la recerca al documental

El treball de camp d’aquesta investigació ha durat uns dos anys. L’enregistrament de les protagonistes ha estat realitzat durant vuit mesos, a cavall del 2010 i el 2011. S’han recollit més de divuit hores de converses, en què les locutores han estat entrevistades en profunditat, a partir d’un mateix qüestionari. El nombre de locutores interviuades ha estat onze, de les quinze que en total van treballar de forma professional entre els anys 1930 i 1975. També, s’han dut a terme disset entrevistes a locutors de ràdio de diferents èpoques, coneixedors del marc històric en què ha transcorregut el sector radiofònic gironí. A més, i per primera vegada, s’ha pogut posar en un mateix suport les veus de les locutores vives, evidenciant a través dels canvis en el timbre i l’estil, l’evolució que han fet en el transcurs dels anys d’ofici.

L’Ajuntament de Girona té intenció d’editar el documental en forma d’e-book, per tal de fer-lo accessible.

La ràdio que parlava femení

El moment més dolç de la radiodifusió, als anys cinquanta del segle XX, va produir a Espanya, fins i tot, una pel·lícula de gran èxit: Historias de la Radio. Si consideréssim el mitjà des del relat que apareix a la pel·lícula obtindríem com a resultat que la ràdio només tenia una sola veu: la masculina. Sílvia Espinosa demostra a Locutores i dones: les veus oblidades de la ràdio a Girona que l’accent masculí no era l’únic i reivindica la importància d’unes veus femenines que han estat oblidades.

Rosalia Rovia, Francina Boris o Teodor Garriga van ser algunes de les veus més populars de Radio Associació de Catalunya. Eren els anys de la República i homes i dones accedien per igual als micròfons del nou mitjà. Tanmateix, als primers locutors no els podia escoltar tothom, perquè els aparells receptors eren cars, i a més, pagaven impostos, per la qual cosa, n’hi havia molt pocs. Després de la Guerra Civil, la victòria dels nacionals masculinitza les ones i, quan el mitjà es popularitza als anys cinquanta, les veus de la ràdio havien esdevingut gairebé una cosa d’homes. El paràgraf anterior resumeix la versió que ens ha arribat. Ara bé, és certa? Sílvia Espinosa considera que no del tot i és per aquest motiu que treballa en Locutores i dones: les veus oblidades de la ràdio a Girona, una recerca que compta amb el suport de l’Ajuntament de Girona, a través d’una beca 8 de Març, i que es publicarà aviat. El projecte d’Espinosa té per objectiu recollir els testimonis de les locutores de ràdio que van treballar a Girona des dels anys 30 fins el 1975. La beca que ha obtingut Espinosa li permet fer progressar la recerca que havia desenvolupat en la tesi doctoral Les locutores de ràdio a Catalunya, 1924-1939, que va defensar l’any 2008.

Ràdio a Girona des del 1933

La degana de les emissores gironines es va fundar el 1933, el seu nom: Radio Girona i l’indicatiu EAJ38. Té, des de ben aviat, històries en femení. Són les de Francina Boris, M. Lluïsa Figa i, també, la de Maria Tersa, que n’era locutora durant la Guerra Civil i que fins i tot, va fer servir els estudis de refugi i hi va treballar fins que les tropes franquistes els van ocupar. La seva és una de les històries de vida que ha recollit Espinosa. Al treball se n’hi acumulen unes quantes més que, un cop enllestit, “quedarà a l’Ajuntament a disposició de tots aquells que necessitin els testimonis que he recollit per a les seves recerques”. No ha estat fàcil identificar les locutores, perquè la major part fa molts anys que no es dedicaven a la ràdio i se’ls havia perdut la pista. Ha calgut fer mans i mànigues per localitzar-les i, per primer cop, recollir el seu testimoni.

El d’Espinosa és un treball amb perspectiva de gènere que reivindica l’equitat, perquè quan la investigadora ha parlat amb locutors ha pogut comprovar que no hi havia cap diferència entre el paper que hi feien els homes i el que feien les seves companyes. Si les veus femenines han estat oblidades és “pel mateix motiu que no les reconeixem en qualsevol altre àmbit”. Espinosa insisteix que, en el cas de la ràdio, cal afegir una dificultat que és que en els primers reculls d’història del mitjà -redactats en el franquisme tardà i els primers anys de la democràcia– es va obviar el paper decisiu de la dona per motius ideològics. I si bé és cert que en les emissores importants, les que produïen un gran nombre de programes en directe, les locutores van quedar relegades a tasques de continuïtat, en les emissores més modestes, com les gironines, van mantenir la seva veu, gairebé, al mateix nivell que la dels homes i quan, a mitjans dels anys seixanta, comença les emissions La voz de Gerona, es fan sentir les veus de Mery Gisbert i Maria Tarradas.

 

Projecció: “ Les veus oblidades de la història de la ràdio a Girona “, de Sílvia Espinosa

Data: 08/03/2012 20:00h.

Lloc: Cinema Truffaut, carrer del Portal Nou, 7

Organitza: Ajuntament de Girona

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: