Skip to content

Professors de l’ILCC contribueixen a la divulgació de la cultura catalana amb dues noves publicacions

21/02/2012

Xavier Pla edita un recull d’estudis crítics sobre l’obra de Joaquim Ruyra. Albert Rossich i Pep Valsalobre són els autors d’un nou manual universitari sobre la literatura catalana moderna, en espanyol. Una i altra iniciativa confirmen el compromís que, l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG, manté amb la recerca i la divulgació.

Imatge

Una edició crítica sobre la recepció de Joaquim Ruyra i un nou manual universitari sobre la literatura catalana moderna, en espanyol, representen dues novetats editorials en les quals tenen una participació directa els membres de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG. Amb aquesta iniciativa, que se suma a d’altres precedents i que tindrà ben aviat continuació amb altres novetats, l’Institut –que es va fundar l’any 1986– referma el seu compromís amb la recerca i la divulgació dels diferents aspectes que fan referència a la llengua i la cultura catalanes. Entre els objectius de l’Institut també hi ha l’estudi i edició de les obres de Francesc Eiximenis, l’elaboració de la biblioteca digital Studia Humanitatis i la coordinació del lloc Narpan: espai virtual de literatura i cultura medieval i el lloc Nise: literatura catalana de l’Edat moderna.

Ruyra, modernitzador de la narrativa catalana contemporània

“Joaquim Ruyra, el petit Tolstoi. Quatre estudis de recepció crítica”, editat per Xavier Pla, ha estat publicat a la col·lecció Estudis i Documents de les Publicacions de l’ILCC

Aquest llibre reuneix quatre estudis de recepció crítica a càrrec de Jordi Castellanos, Lluïsa Julià, Víctor Martínez-Gil i Carme Arnau per reflexionar sobre de quina manera Ruyra no tan sols va ser un escriptor del seu temps, representatiu d’una manera de veure el món i de concebre l’activitat literària, sinó que va deixar una petja inesborrable entre els principals narradors catalans del segle XX.

Joaquim Ruyra (Girona, 1858 – Barcelona, 1939) és el modernitzador de la narrativa catalana contemporània. Contista pur i dignificador del gènere, coetani de Robert L. Stevenson, de Joseph Conrad, de Giovanni Verga, d’Azorín, de Gabriel Miró o de Salvador Galmés, Ruyra és sobretot el creador d’un univers poètic extremament sensual basat en una percepció de les sensacions de la realitat que no exclou tocs de misteris ombrívols, d’excessos imaginatius i d’obscura fantasia. Acceptat per un reticent Eugeni d’Ors, elogiat fervorosament per Josep Carner i Carles Riba, llegit i imitat per Josep M. de Sagarra i Salvador Espriu, admirat cegament per Josep Pla i també, potser més sorprenentment, per Mercè Rodoreda i, encara més enllà, per Baltasar Porcel, Ruyra és una baula imprescindible per entendre la complexa evolució de la prosa catalana de la primera meitat del segle vint.

Referència bibliogràfica: Xavier Pla (ed.), Joaquim Ruyra, el petit Tolstoi. Quatre estudis de recepció crítica. Girona: Publicacions de l’ILCC – Documenta Universitaria, 2011, 94 p. ISBN: 978-84-9984-123-6

Nou manual universitari sobre la literatura catalana moderna, en espanyol

Acaba d’aparèixer a l’editorial Síntesis el volum “Literatura catalana moderna (siglos XVI-XVIII)”, a càrrec d’Albert Rossich i Pep Valsalobre, de la UdG.

L’Edat Moderna, considerada per la tradició historiogràfica vuitcentista (i rutinàriament al segle XX) com un període poc interessant per a la literatura en català, o fins i tot un parèntesi entre el esplendor de l’Edat Mitjana i la recuperació impulsada pel Romanticisme, s’ha revelat en els últims anys com una etapa rica i complexa, amb autors ambiciosos i obres que mereixen reconeixement internacional.

Des d’aquest punt de vista, aquest volum omple una llacuna historiogràfica no només en la bibliografia escrita en espanyol sinó també en la publicada en llengua catalana, ja que no existia fins avui una panoràmica general, completa i actualitzada, de la història literària catalana des del final de l’Edat Mitjana fins als inicis del Romanticisme. En aquest llibre es repassa la seva evolució, emmarcada en el context hispànic i europeu, fent també referència a la producció en altres llengües dins d’aquest àmbit lingüístic.

Referència bibliogràfica: Albert Rossich i Pep Valsalobre (eds.), Literatura catalana moderna (siglos XVI-XVIII). Madrid: Síntesis, 2012, 246 p. ISBN: 9788497567930

Demaneu els llibres a les vostres llibreries habituals

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: