Skip to content

La Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona – Ajuntament de Palamós) organitza una nova edició del curs de restauració i manteniment d’embarcacions de fusta

30/01/2012

El curs està adreçat a tots aquells interessats en la construcció naval, la navegació tradicional i la recuperació de la nostra cultura marinera.

L’objectiu principal d’aquests curs és donar a conèixer i posar en valor les embarcacions tradicionals i la feina del mestre d’aixa, a les pràctiques i les tasques més habituals d’aquest ofici, mitjançant un curs pràctic supervisat per professionals. El curs es durà a terme en una drassana tradicional on disposarem de les eines i la maquinària adequada per al desenvolupament de les tasques programades. L’objecte de restauració i manteniment serà un bastiment singular, un llagut tradicional, amb el qual es treballarà amb peces i fustes amb dimensions reals.
El curs està adreçat majors d’edat, interessats en la construcció naval, la navegació tradicional i la recuperació de la nostra cultura marinera.
El nombre màxim d’alumnes és de 10, número determinat per la capacitat de la drassana on es durà a terme el curs durant 4 dissabtes d’abril i maig de 2012.
El contingut de les sessions contemplen la teoria però sobretot la pràctica i la manipulació d’eines i materials emprats per mestres d’aixa en la construcció de bastiments tradicionals tot familiaritzant-los amb un vocabulari ric i propi que també cal posar en valor.
El curs es durà a terme els dissabtes 21 d’abril i 5, 12 i 19 de maig de 2012 en una franja horària de les 9h. del matí fins les 13:30h. a la drassana d’en Nicolas a Palamós.
PROGRAMA DE SESSIONS
Dissabte 21 d’abril
Presentació i objectius, eines i definició de tasques. Confecció d’una caixa de mariner per a familiaritzar-nos amb les eines del mestre d’aixa i la fusta.
Dissabte 5 de maig
Substitució de peces. Confecció de noves peces mitjançant plantilles per a la substitució de fustes en mal estat.
Dissabte 12 de maig
Continuació de la substitució de peces. Confecció de noves peces mitjançant plantilles per a la substitució de fustes en mal estat.
Dissabte 19 de maig
Calafateig. Neteja de juntes retirant estopa i massilla velles i polir juntes per posar l´estopa nova dins els comens.
Totes aquestes tasques estaran dirigides i supervisades pels calafats professionals, en Jaume Cusí i en Nicolas Stoll, mentre que la part teòrica, 1h. per a cada sessió, seran a càrrec Raül Mata, Patró Major de Cabotatge i Tècnic en Patrimoni Surant, Quim Pla Capità de la Marina Mercant i especialista en navegació a vela i Miquel Martí, Director del Museu de la Pesca i Tècnic en Patrimoni marítim.
El preu del curs és de 48€. Els alumnes participants rebran un certificat d’assistència.
INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS
El curs no es realitzarà sense un nombre mínim de participants. Per a més informació i inscripció: dir.cem@udg.edu | 972 60 12 44

Organitza:
Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona – Ajuntament de Palamós)
Museu de la Pesca

Amb el suport de:
Institut Ramon Muntaner
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya

 

 

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: