Skip to content

Joaquim Rafel: “El Diccionari del Català Contemporani és un treball pioner a les nostres latituds”

30/01/2012

Joaquim Rafel està al darrere del Diccionari del Català Contemporani i ha participat en l’elaboració del Diccionari de la Llengua Catalana, el DIEC2. Ha explicat, a la Facultat de Lletres de la UdG, els nous plantejaments lexicogràfics que esdevenen una possibilitat gràcies a les noves tecnologies.

Joaquim Rafel és catedràtic de filologia catalana i professor a la UB, a més de membre de la Secció Filològica de l’institut d’Estudis Catalans. Ha treballant, conjuntament amb altres membres de la Secció Filològica de l’IEC, en la redacció del Diccionari de la Llengua Catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC 2) i, també, en el Diccionari del Català Contemporani, una obra que ell mateix ha qualificat de “treball pioner a les nostres latituds”. Nogensmenys, aquest, comprèn 3.299 textos de tipus literari i no literari, que abasten el període que separa l’any 1852 del 1988, que sumen un total de cinquanta dos milions de paraules. Un corpus, a més, que ha estat lematitzat, la qual cosa suposa 149.185 entrades al diccionari, 678.386 formes gramaticals i 51.253.680 ocurrències. Les noves tecnologies, segons el filòleg, han estat una oportunitat decisiva per a la confecció del Diccionari.
Han acomplert un els objectius fundacionals del IEC
Un i altre diccionaris, i encara uns altres que han aparegut en els darrers anys, esdevenen la culminació d’un itinerari que es va iniciar el 1911 amb la creació de la Secció Filològica del IEC, i que ha resultat més atzarós que hom no es pensava. Rafel l’ha descrit i l’ha dividit en tres grans moments: un primer que va des dels inicis fins el 1939, un segon de clandestinitat –tot i que no d’inoperància perquè veurà aparèixer, el 1954, la segona edició revisada per l’IEC del Diccionari de Fabra– fins el 1976, i el darrer que abasta fins el moment actual en el qual “han estat acomplerts un dels objectius fundacionals de l’IEC”.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: