Skip to content

Joan-Daniel Bezsonoff: “Per escriure cal pastar la llengua, com fa el nen petit amb el fang”

30/01/2012

L’escriptor Joan-Daniel Bezsonoff ha participat en el cicle de conferències “La llengua, avui: reptes i propostes de futur” amb una discurs marcat per les característiques específiques de la llengua al territori del Rosselló i la dificultat per escriure en ella.


Com ser escriptor en una llengua que no parla ningú o la història de Joan-Daniel Bezsonoff, explicada per ell mateix, a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG. Una llengua, la del Rosselló, que segons l’escriptor, no li queden veus perquè “als parlants els enterrem, no en naixen de nous i els que l’aprenen a l’escola parlen com TV3”. Bezsonoff ha descrit com, a partir dels anys cinquanta del segle XX i de manera espontània, els rossellonesos que tenien el català per llengua materna l’abandonen en favor del francès, un fenomen comú a totes les minories lingüístiques de l’estat francès. Ha fet servir un aforisme de Bernard Shaw (“Els americans i els anglesos estem separats per una mateixa llengua”) com una estora en la què ha escampat un reguitzell d’exemples amb què ha demostrat la dificultat que tenim, avui, per entendre’ns els parlants de català d’un i altre costat de la frontera administrativa, “perquè nosaltres estem tan contaminats pel francès com vosaltres per l’espanyol”, tot i que ha afegit que en el rossellonès també hi ha una forta influència de l’occità. Aquest és el motiu pel qual, ha adduït, “si quan em llegiu hi ha paraules que no les enteneu és perquè són occitanes; ara: també pot ser que el meu català sigui pobre.”
El model de llengua de Bezsonoff
“Vaig créixer al centre de França fill d’un militar d’origen rus i una mare d’arrel rossellonesa”. La connexió amb el català la va establir amb els avis, per les vacances que passava amb ells que van servir-li per iniciar-se en el que ha definit com una “filologia primitiva”, que consistia en escoltar i comparar. L’autor d’Una educació francesa ha descrit la pèrdua de memòria lingüística amb un exemple que ha resultat tant hilarant com dramàtic: “Després de veure la mare sorprendre’s que la meva germana parlés català, em vaig adonar que ella havia oblidat que els seus pares també el parlaven”. Bezsonoff ha fet broma del fet que deu ser l’únic escriptor català que mai no ha escrit en castellà (“és clar, ho he fet en francès!”) i ha descrit la seva primera visita a Girona com “el meu camí de Damasc”, per afegir tot seguit que l’encasellament de la llengua catalana en una funció residual era tal, en l’ambient en què es movia, que “el primer cop que vaig fer l’amor en català em vaig sentir com un transgressor, com si practiqués un incest: el català era la llengua dels avis! El català per fer l’amor, al Rosselló? Mai!”. Si més no, entre el Camí de Damasc (amb lectura inclosa de la Nacionalitat Catalana, d’Enric Prat de la Riba) i el sexe en català, l’escriptor va decidir que, des d’aleshores, havia d’escriure en llengua catalana. Bezsonoff va topar, però, amb l’absència de referents literaris propers (“escriptors rossellonesos? No en coneixia cap!”) i amb la dificultat de no saber quin model de llengua li calia utilitzar. La decisió va ser “pastar-la com fa el nen petit amb el fang, experimentar, treballar cada mot”. Més enllà, ha manifestat la voluntat d’expressar-se en un català del Rosselló, tot eliminant el que té de francès. “La meva llengua és molt artificial, sóc l’escriptor català amb una llengua més artificial”, ha afegit, per defensar tot seguit que l’adapta, la llengua escrita, al lector: “quan faig literatura la faig com em sembla, quan parlo sóc fabrià, quan escric a El Periódico sóc normatiu, si ho faig a El Temps, valencià… tot depèn del lector.”

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: