Skip to content

Isidor Marí: “Volem que hi hagi un model lingüístic precís i clar”

30/01/2012

Isidor Marí va pronunciar dimecres passat la primera de les conferències que composen el cicle “La llengua, avui: reptes i propostes actuals”, que organitza l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes per commemorar el centenari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

 


Isidor Marí, director la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, va reivindicar el futur de la normativització de la llengua, precisament, quan es commemoren els cent anys de la Secció que dirigeix. “Un futur que seria encara més incert per a la llengua catalana si no hagués existit la tasca del IEC”, va manifestar. El centenari ha de ser, doncs, una oportunitat per promoure l’actualització de la llengua i projectar-la vers el futur, a la vegada que es respècta el llegat rebut.
El desplegament normatiu del català, una tasca ingent

Marí va fer èmfasi en el fet que el desplegament normatiu del català, una tasca ingent, es va assolir en només vint anys, “perquè eren temps de gran efervescència.” Davant un públic de joves estudiants, va ironitzar sobre el valor del temps, perquè malgrat el que pot semblar, el fet que el país acceptés el català normatiu en un lapse de temps tan curt ha de ser considerat tota una proesa. Per assolir-la Enric Prat de la Riba va aconseguir que es reunissin, a la Secció Filològica del IEC, els valors més sòlids amb què comptava el país en l’àmbit de la lingüística, amb Pompeu Fabra i Antoni M. Alcover al capdavant, “per tal d’assolir, com havia expressat temps abans Rubió i Ors, com a mínim, la independència literària”.
El director de la Secció Filològica no va deixar passar l’oportunitat de fer esment de la sentència del Tribunal Constitucional, pel que fa a la llengua catalana. Va considerar inconcebible que en la mateixa sentència es digui que el català no pot ser única llengua de preferència a Catalunya, perquè català i castellà ha de ser considerats per un igual i, al mateix temps, estableixi que l’única llengua el coneixement del qual es pot exigir a Catalunya sigui el castellà. “Som al davant d’una ofensiva que ens exigirà reclamar la igualtat que ens mereixem”, va prosseguir.
El model de llengua del IEC

El model de llengua del IEC, segons Marí, sempre s’ha volgut que fos inclusiu, tot i que “amb consciència que cal que evolucioni, perquè la societat ho reclama”. D’altra banda, va voler rebatre alguns arguments que circulen contra els lingüistes, com el que fa creure que construeixen la llengua. En aquest sentit ha manifestat que des de l’IEC es vol que la ciutadania entengui que les normes de la llengua són socials i que els lingüistes no se les inventen, que tan sols les observen i, quan hi ha una fluctuació o situació poc definida, “és lògic que proporcionin una orientació”. No obstant això, “el que es vol –va prosseguir– és que hi hagi un model lingüístic precís i clar”, va afirmar amb rotunditat, a la vegada que va expressar preocupació davant el perill d’una “certa inconsciència normativa”.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: