Skip to content

Ernest Rusinés: “El model de llengua dels mitjans i el de l’escola haurien de coordinar-se”

30/01/2012

Ernest Rusinés és cap d’assessorament lingüístic de TV3. Ha impartit, a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres, una de les conferències del cicle “La llengua, avui: reptes i propostes actuals” en què ha destacat la importància que té la televisió i, per tant, TV3, en la normalització de la llengua catalana.

“Feu el que feu sempre hi haurà un debat permanent” ha dit el professor del Departament de Filologia i Comunicació, Pep Serra, que ha estat l’encarregat de presentar Ernest Rusinés. Serra, després d’afirmar que TV3 és la plataforma més important de difusió de la llengua catalana, ha advertit de la complexitat d’assolir un model de llengua per a una televisió d’abast nacional i, per tant, que “d’aquí a vint anys encara discutirem el model de llengua de TV3”.
Rusinés, que ha recollit el testimoni que li acabava de passar Serra, ha admès que establir un model de llengua en un mitjà parlat, com la televisió o la ràdio, no té gaire cosa a veure amb el d’un mitjà escrit perquè, en definitiva, en aquests, el corrector és l’últim que llegeix el text abans que arribi al lector i, en canvi, a la ràdio i a la televisió, “l’última paraula la té el que es posa al davant del micròfon o la càmera, i els encarregats de la normalització no poden asseure’s al seu costat per rectificar-los si no ho fan bé”.
Fins el 1995 no es publica un primer manual d’estil
Després, ha descrit l’evolució que ha seguit la tasca normalitzadora des de l’inici de les emissions de la televisió pública fins que, el 1995, es va publicar el primer manual d’estil, que es va anomenar “Llibre Blau”, i que duia un pròleg signat per Francesc Vallverdú. “Vist ara, pel que fa a la fonètica, la morfologia i la sintaxi, el manual seguia la norma, tot i que en l’apartat lèxic és on s’apartava més del diccionari normatiu del moment”, ha explicat Rusinés, que ha afegit que el model es preocupava molt de l’extensió d’un català estàndard i no tant de la de la parla col•loquial. El 1997, en canvi, quan es publica un altre manual d’estil anomenat “Llibre vermell”, es fixa l’atenció en la llengua del doblatge i en la parla col•loquial. No serà fins el 2003, amb l’aparició del portal “És a dir” que no s’unificaran els manuals d’estil dels diferents mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
Rusines ha retornat a la complexitat a la qual al·ludia Serra en la presentació quan ha defensat que han de tenir un model de llengua “que sigui vàlid per als informatius, per als esports, per als infantils i ha de ser capaç d’entrar en un terreny conflictiu com és la parla col·loquial”. Ha llegit el pròleg del manual d’estil, allà on diu que el model vol oferir una llengua correcta i en evolució constant, respectuosa amb la diversitat, que vol evitar els barbarismes gratuïts, per afegir-hi que ,“ara bé, d’aquí a vint anys encara discutirem què vol dir barbarisme i quan, aquests, són gratuïts.”
S’ha mostrat també preocupat per la recepció de la llengua, “perquè l’audiència s’hi fixa i, quan ho fa, vol que TV3 digui bé les coses,” i ha admès que a una televisió pública la recepció que fan els espectadors no li ha de ser indiferent i ha de tenir-la en compte. En definitiva, ha exemplificat la gran responsabilitat de l’Ens en la funció normalitzadora del català, la qual cosa els fa ser “molt prudents, perquè si obrim la porta a fenòmens com acceptar l’article neutre “lo”, obrim la caixa dels trons que, després, és molt difícil de tancar.” Rusinés ha parlat d’una coordinació, ara inexistent, entre la llengua dels mitjans i la de l’escola que “seria convenient perquè, si els nens a l’escola llegeixen una cosa i, a la tele, en senten una altra, no ho estem fent bé.”

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: