Skip to content

Andreu Pulido: “Una llengua defectuosa comporta indefugiblement un coneixement defectuós”

30/01/2012
tags:

Andreu Pulido és el director del Servei de Llengües Modernes de la UdG i ha participat en el cicle “La llengua, avui: reptes i propostes actuals”, perquè els organitzadors consideren que les universitats són un focus molt important de difusió del model de llengua i, per això, calia la participació d’un representant dels seus serveis lingüístics.

 


Andreu Pulido compta amb una àmplia experiència professional com a corrector en mitjans de comunicació i en el món editorial, àmbits en què va treballar abans d’ingressar al Servei de Llengües Modernes de la UdG. Només iniciar el seu parlament, Pulido ha demanat als assistents que fessin l’esforç d’imaginar les diferents situacions comunicatives que es donen a la universitat i els ha assegurat que podria posar centenars d’exemples que reflectirien “la multiplicitat de situacions comunicatives, a les quals, els lingüistes, hem de donar resposta”. Unes respostes que si alguna cosa tenen en comú –ha aclarit– és que es vehiculen a través del llenguatge d’especificitat.
Pel que fa al model de llengua de la UdG, l’ha definit com aquell que serveix a tots els estaments de la universitat, a la vegada que els proporciona una llengua correcta, funcional i respectuosa. S’ha mostrat d’acord amb un altre dels participants en aquest cicle, Albert Pla, que havia manifestat que una part dels lingüistes no acabava de creure en la normativa actual de la llengua. L’orador ha comentat el llibre d’estil de la UdG UdG Llengua. Guia lingüística i d’estil que ha defensat com l’eina que “permet proporcionar els criteris que responen als interessos de l’entitat”. Ha explicat que, el de la UdG, té la característica d’afegir una funció formativa, en resposta a la funció docent que fa el Servei de Llengües Modernes, que també ofereix cursos de llengua. El manual, que és accessible des del web de la UdG, ha estat definit per Pulido com “un llibre d’estil incomplet, per la complexitat de solucions comunicatives abans esmentades però que, tanmateix, és el resultat de molts anys en què “s’han anat fixant criteris respecte dels problemes lingüístics amb què ens hem trobat”.
Més endavant ha fet referència al portal de recursos lingüístics Babel, que resulta de la iniciativa del Servei de Llengües i de la Biblioteca de la UdG, i que ha estat desenvolupat per reforçar l’expressió escrita i l’expressió oral dels membres de la comunitat universitària a través d’una pàgina web en què es contenen tots els aspectes necessaris per assolir una bona comunicació i un ús adequat dels recursos de la llengua.
Pulido ha acabat amb una reflexió, que ha generat força debat entre els assistents, quan ha explicat que considerava que el català viu una situació difícil, per la competència de llengües poderoses com el castellà, el francès o l’anglès,” i que està molt bé –ha afegit– que hi hagi actuacions de normalització lingüística que pretenen afavorir l’ús i l’estatus del català”. Tanmateix, ha apel·lat a la responsabilitat personal per tal de recuperar el prestigi de la llengua, perquè “no hi ha ciència sense llengua, no hi ha creació de coneixement sense llengua i, evidentment, no hi ha transmissió del coneixement sense llengua”. En aquest sentit, ha assegurat que una llengua defectuosa comporta indefugiblement un coneixement defectuós: “és per això que cal recuperar el prestigi de la llengua per atorgar-li l’estatus i la funció que es mereix,” i ha denunciat que molts dels apunts i materials docents de la Universitat presenten una qualitat lingüística deficient, cosa que, lògicament, perjudica l’aprenentatge dels estudiants.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: