Skip to content

Jornades, publicacions, gastronomia i recerca de la Càtedra d’Estudis Marítims

27/06/2011

Èxit d’assistència en la sessió de treball dedicada a la metodologia de recerca etnològica organitzada per la Càtedra d’Estudis Marítims a Palamós. “Documents Tècnics”, nova col·lecció de la Càtedra d’Estudis Marítims. Recerca en viu, a l’Espai del Peix.

 

“Documents Tècnics”, nova col·lecció de la Càtedra d’Estudis Marítims

La Càtedra d’Estudis Marítims i Documare han iniciat una nova col·lecció de publicacions que du per títol Documents Tècnics. Gamba de Palamós (Aristeus antennatus): Explotación y gestión, que és el primer número i ha estat presentat el 18 de juny. La col·lecció neix amb l’objectiu de donar difusió als resultats de les recerques vinculades a projectes de temàtica marítima i pesquera, des d’una perspectiva interdisciplinar, amb un marcat caràcter tècnic i el màxim rigor científic.

“Documents tècnics” inclourà memòries de recerca, assaigs i presentacions caracteritzats per la innovació i l’avantguarda dels seus continguts en diferents disciplines científiques, amb la voluntat de fer extensibles els resultats a la societat i als diferents col·lectius professionals –sovint involucrats en els projectes de investigació–com una eina més d’anàlisi i de presa de decisions estratègiques.

La Gamba de Palamós (Aristeus antennatus): Explotación y gestión és el resultat de la tesi de Montse Bargalló, elaborada en el programa de Màster de Gestió de Pesqueries, organitzat per la Universitat de Barcelona. S’analitzen tant els aspectes crucials de l’explotació de la gamba per part de la flota d’arrossegament de Palamós, com els condicionants ecològics, els aspectes tècnics i les estratègies d’explotació dels patrons palamosins, mentre es destaca l’important paper que juga la gambeta petita, anomenada “reballa”, en la formació final del salari dels tripulants. Els aspectes es recullen en una proposta de pla de gestió de la gamba de Palamós que té per objectiu racionalitzar l’explotació i fer-la ecològica i socialment sostenible.

Encara, pel que fa a les publicacions, han estat presentats els Quaderns Blaus de la Càtedra d’Estudis Marítims, amb una conferència de la geògrafa de la UdG Carolina Martí, que ha tingut lloc el 16 d’abril al Museu de la Pesca de Palamós.

 

Èxit d’assistència en la sessió de treball dedicada a la metodologia de recerca etnològica organitzada a Palamós per la Càtedra d’Estudis Marítims

A la sessió de treball “Metodologia de recerca etnològica. Sessió de treball per a investigadors”, que es va dur a terme a la Casa del Mar de Palamós, organitzada per la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona-Ajuntament de Palamós), van assistir-hi una cinquantena d’investigadors de l’àmbit de la cultura popular, de les tradicions i de l’etnologia, la majoria provinents d’entitats culturals com museus, associacions d’estudiosos, empreses de gestió cultural i també estudiants i professors de les diferents universitats catalanes. La inscripció a les Jornades era gratuïta. Els tècnics del CPCPTC encarregats de dur a terme la sessió van ser Manel Català i Roger Costa.

En finalitzar la sessió de treball va tenir lloc una visita a l’Espai del Peix, equipament cultural que treballa també en el camp de la recuperació de la memòria popular a través de l’inventari i la catalogació de receptes tradicionals dels pescadors. La sessió ha tingut el suport del Museu de la Pesca, la Confraria de Pescadors de Palamós i del mateix CPCPTC.

 

Recerca en viu, a l’Espai del Peix. Palamós

Sessions d’investigació acadèmica, cuina i gastronomia unides i obertes als visitants, que s’organitzen en el marc de la recerca “Els orígens de la oferta restauradora de peix a la comarca del Baix Empordà: la cuina dels pescadors”, dirigides per Documare i la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona-Ajuntament de Palamós). L’objectiu de les sessions és documentar i recuperar la cuina tradicional de les embarcacions de pesca, transmesa per les dones i els seus descendents. Així, diferents ranxers, dones de pescadors i familiars cuinen en directe als fogons de l’Espai del Peix els plats més habituals de la cuina d’a bord, mentre l’equip documenta la recepta i interroga el cuiner sobre diferents aspectes d’aquesta cuina marinera.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: