Skip to content

Agricultura periurbana, planejament territorial i paisatge al sud de Girona

26/04/2011

Els dies 8, 9 i 10 d’abril ha tingut lloc a l’Escola Forestal de Santa Coloma de Farners el workshop “Agricultura periurbana, planejament territorial i paisatge: el cas del periurbà sud de Girona”, organitzat des del Màster de Medi Ambient de la Universitat de Girona i la Fundació Agroterritori.

L’objectiu que ha plantejat el workshop és l’anàlisi del paper que té l’agricultura periurbana en el territori, amb l’àmbit periurbà sud de Girona com exemple, i l’elaboració de propostes per a la seva preservació i dinamització. Isabel Salamaña i Anna Ribas, professores del Departament de Geografia i membres de la Fundació Agroterritori, han estat les coordinadores d’una jornada en la qual també han participat un grup estudiants del Màster de Medi Ambient.

Workshop amb quatre blocs de treball

La sessió s’ha estructurat en quatre blocs de treball. El primer ha estat dedicat a la presentació de l’àrea d’estudi i la seva problemàtica en relació als espais agraris periurbans de Girona i ha comptat amb la participació de Cristina Tous (tècnica de la Fundació Agroterritori), Joan Caball (Coordinador General d’Unió de Pagesos) i Narcís Sastre (Departament de Geografia de la UdG). Amb tot, ha estat el projecte “Base territorial de les explotacions lleteres al periurbà sud de Girona i Pla pilot de dinamització del mercat de terres”, realitzat per la Fundació Agroterritori i la Unió de Pagesos, i subvencionat a través de la línia “Foment de l’Economia Cooperativa” de la Direcció General d’Economia Cooperativa i Creació d’Empreses, el que ha centrat l’interès d’aquest primer bloc. El segon bloc ha consistit en una visita a dues explotacions lleteres de la comarca de la Selva (La Thiona i Mas Gener) en companyia de Joan Galí (veterinari de la cooperativa de Maçanet de la Selva) i Lluís Ball·llosera (veterinari de la Cooperativa de Campllong). El tercer ha estat dedicat a les eines i els instruments que existeixen per a la gestió dels espais agraris periurbans, que ha estat dinamitzat per Xavier Canosa (arquitecte i urbanista), Josep Montasell (director del Parc Agrari del Baix Llobregat) i Margarida Camós (professora de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona). El quart i darrer bloc ha servit perquè els estudiants que han participat en el workshop posin en comú els resultats. De les propostes presentades destaquen, entre d’altres, la reivindicació de l’aprovació de la Llei d’Espais Agraris i el pla territorial sectorial, la creació d’una entitat que gestioni i dinamitzi els actors implicats en la preservació dels espais agraris, el foment de les relacions entre els consumidors i els productors o la creació d’una marca pròpia de qualitat per proporcionar valor afegit als productes.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: