Skip to content

La gambúsia mata el fartet

29/03/2011

La gambúsia és un peix que va ser importat i escampat en llacunes i maresmes mediterrànies perquè, semblava, que havia d’eradicar els mosquits. No tan sols no va ser així sinó que les seva introducció ha tingut efectes catastròfics sobre amfibis i peixos autòctons, com el fartet.

Als anys vint del segle XX, quan encara no estava generalitzat l’ús dels insecticides, es va confiar en un peix americà per controlar els mosquits en les zones humides mediterrànies. El seu nom, original, suggeria certes garanties (als EUA en deien Mosquitofish) però el resultat és que mai no es va poder comprovar l’efectivitat del peix contra l’insecte i si, en canvi, els estralls que una gran capacitat d’adaptació, d’una banda, i una forta agressivitat, de l’altra, causaven entre els habitants autòctons de rius i llacunes. La pràctica desaparició del fartet n’és una de les conseqüències més evidents. El plaguicida va esdevenir, doncs, plaga.

Un estudi de la UdG caracteritza el peix invasor

La revista Diversity and Distributions publica Comparing latitudinal and upstream-downstream gradients: life history traits of invasive mosquitofish, la contribució de tres investigadors de la UdG al coneixement de la capacitat invasora de la gambúsia (Gambusia holbrooki) en hàbitats continentals mediterranis. L’estudi, que el signen Emili Garcia Berthou, professor de biologia i catedràtic a la UdG, conjuntament amb els doctorands Gerard Carmona-Catot i Josep Benito, ha permès entendre millor la manera en què l’espècie invasora s’ha adaptat als nostres ecosistemes i ha desplaçat les nadiues. Entre d’altres aspectes, els investigadors han estudiat l’abundància, l’estructura poblacional, la mida i l’edat en diversos punts al llarg del curs dels rius. Les conclusions a què han arribat els biòlegs suggereixen que la distribució espacial al llarg del riu juga un paper transcendent en els trets característics de la gambúsia, que són tan importants com les variacions climàtiques. Els resultats posen de manifest l’escàs coneixement de què es disposava pel que fa referència a la distribució i caracterització d’aquest peix invasor.

Detalls d’un canvi global

Garcia Berthou afirma que si bé la gambúsia és present en les nostres aigües continentals d’una manera deliberada, la introducció d’espècies invasores és cada cop més freqüent, la qual cosa forma part del canvi global que, com és obvi, pren forma en la globalització biològica. L’expert considera que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha fet en general una bona feina en la gestió de l’aigua, també en determinats aspectes relacionats amb les espècies invasores. En canvi, es mostra crític respecte de la pesca esportiva continental, responsable en bona part de la introducció de diferents espècies com el silur per tal de fer més atractiva les captures, perquè “l’administració gairebé no té en compte el coneixement que els oferim els investigadors i, malgrat que fa poc que han estat aprovades unes noves lleis sobre pesca continental i sobre espècies invasores, a la pràctica no les apliquen.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: