Skip to content

“Oci de risc” i “Del tabac al porro”: dos estudis de l’IRQV

02/03/2011

La Vanguardia publica Oci de risc i Del tabac al porro, dos estudis que ha dut a terme el Grup de Recerca en Psicologia de la Salut de l’Institut de Recerca sobre Qualitat de Vida (IRQV). S’hi recullen els resultats dels treballs sobre la iniciació al consum de drogues i sobre el tabac i el cànnabis, que han dut a terme les investigadores Dra. Sílvia Font-Mayolas, Dra. Mª Eugènia Gras i Dra. Montserrat Planes de l’IRQV de la Universitat de Girona.

 

Iniciació al consum de drogues

Segons la Dra. Sílvia Font-Mayolas, investigadora principal d’aquest estudi, es detecta que entre els adolescents gironins que es declaren consumidors de drogues el 51,9% pren una única substància psicoactiva, el 23,1% consumeix dues substàncies psicoactives (dels quals el 13,6% pren tabac i alcohol, el 7,2% pren tabac i cànnabis i el 2,3% consumeix alcohol i cànnabis), i el 25% consumeix tres substàncies psicoactives.

Un dels models que expliquen la iniciació al consum de drogues és el de l’escalada, segons el qual, el primer graó en el consum seria l’ús d’alcohol i/o tabac. Aquest graó facilitaria el pas a un segon, que és el del consum de cànnabis i, posteriorment, un tercer en el qual se situaria el consum de la resta de substàncies psicoactives. Cal aclarir que el fet d’haver començat un graó no vol determina, necessàriament, un avanç en l’escala però sí que ho facilita. Així doncs, tindríem que un percentatge considerable per l’edat dels adolescents de la mostra ja s’hauria iniciat en el primer graó i alguns també en el segon.

Per tant, sabent que l’ús acumulat de substàncies incrementa el risc d’addicció, tenint en compte els efectes negatius de la combinació de substàncies psicoactives en la salut física i mental i les dificultats d’intervenir en el consum múltiple de drogues, es posa de manifest la necessitat d’aprofundir en el coneixement dels patrons de policonsum des dels seus inicis.

Del tabac al porro

En aquesta recerca s’ha observat que la mitjana d’edat de la primera experiència amb el cànnabis se situa als 16 anys, que un 20% dels universitaris, responen ser consumidors regulars de cànnabis. El 50% informa que fuma més d’un porro a la setmana. A la vegada, s’ha detectat que la creença que el cànnabis ajuda a relaxar-se i a desinhibir-se està molt estesa entre els joves, sobretot, entre els consumidors d’aquesta substància. Així mateix, s’aprecià que el consum de cànnabis es dóna amb major freqüència entre els nois i sovint combinat amb el consum de tabac.

Les expertes de la UdG suggereixen que els programes de prevenció del consum de cànnabis incorporin l’aprenentatge de tècniques de relaxació que evitin buscar aquests efectes en la substància, i que es difongui el coneixement científic respecte als efectes negatius d’aquest consum a fi de reduir-ne la desinformació.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: