Skip to content

Un investigador de la UdG desenvolupa sistemes intel·ligents que optimitzen els recursos de les empreses

01/03/2011

Víctor Muñoz, del grup de recerca eXIT de la Universitat de Girona, ha desenvolupat un seguit de tècniques que optimitzen la utilització dels recursos amb què compten les empreses (personal, maquinària, vehicles, ordinadors). Aquestes tècniques s’incorporen a la gestió implementades en forma de programa informàtic.

 

Per sobreviure les empreses han d’optimitzar els recursos –personal, maquinària, vehicles, ordinadors, etc– i reduir costos sense perdre competitivitat. Una correcta assignació d’aquests elements fa possible que les línies de treball estalviïn contratemps i que la producció no en resulti afectada, malgrat la probable aparició d’imprevistos (incerteses) durant el procés d’elaboració del producte. L’investigador del grup de recerca eXIT (Enginyeria de Control i Sistemes Intel·ligents) de la Universitat de Girona, Víctor Muñoz, ha defensat la tesi ‘Robustness in Resource Allocation Problems’, que proposa la implementació de diverses tècniques que planifiquen i gestionen, de la millor manera possible, els recursos existents perquè té en compte un gran nombre de variables.

Solucions robustes

La planificació persegueix un objectiu perfectament definit, el d’elaborar els productes de la manera més eficient possible, sense saturar (utilitzar en excés) els recursos disponibles. El treball de Muñoz presenta solucions immediates i robustes als problemes que apareixen en l’elaboració del producte, és a dir, solucions que continuen essent vàlides encara que es produeixin trencaments en el procés de fabricació. “El concepte de robustesa en la planificació és essencial i es posa a prova quan, un cop produïda la incidència no prevista, la cadena no es trenca i la producció pot continuar el procés de fabricació sense entrebancs”, explica l’investigador. Aclareix que la capacitat de reparació ha de ser del cent per cent, la qual cosa vol dir que han d’haver estat previstes totes les possibles incidències, dins d’uns paràmetres prèviament establerts. A més, la planificació proposada a la tesi incorpora un mecanisme de flexibilitat que permet l’usuari escollir el grau desitjat entre optimalitat i robustesa que s’aplicarà al problema, la qual cosa representa un valor afegit. “La diferència entre una solució òptima i una de robusta és molt senzilla, perquè la primera permet que es duguin a terme tots els serveis minimitzant els costos, en canvi, la segona, prioritza la seva validesa encara que hi hagi canvis,” conclou.

Investigador i emprenedor

Víctor Muñoz es va llicenciar en Enginyeria Tècnica i Informàtica de Sistemes el 2003, i en Enginyeria Informàtica el 2005. Després va completar els estudis amb el Màster en Intel·ligència Artificial (2006) i, des del passat 17 de febrer de 2011, és Doctor en Ciències Computacionals per la UdG. Ha participat com a ponent en conferències internacionals sobre intel·ligència artificial i és coautor de diversos articles publicats en revistes especialitzades, com ara ‘Computational Intelligence’ o ‘Environmental Modelling and Software’. Juntament amb quatre investigadors més del grup de recerca eXIT de la Universitat de Girona impulsa ‘Newronia’, una nova empresa de base tecnològica que ofereix solucions TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) per a l’optimització del transport a les empreses.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: