Skip to content

Icones de la ciutat de Girona. Arquitectura i art del “sagrat”

11/02/2011

La SAFOR de la UdG organitza un curs adreçat a estudiants, professorat i PAS de la comunitat universitària. Es contempla tant la docència com les visites guiades als principals monuments religiosos de la ciutat.

L’objectiu del curs és proporcionar-te eines per aprendre a llegir i explicar algunes de les grans icones religioses de Girona. Vuit especialistes t’acompanyaran i, amb ells, descobriràs allò que els creadors dels monuments més importants hi han deixat gravat. Capta la llum dels vitralls dels triforis, valora els colors de la pedra i les pintures, aprecia els detalls dels capitells, escolta l’eco de les voltes, camina per les golfes i teulats, ressegueix els retaules, gaudeix de les vistes des dels campanars… Et posem a les mans una clau per poder entrar en un món que ni tan sols sospitaves.

Horari lectiu: Dijous, de març a abril de 2011, de 2/4 de 4 a ¾ de 6 de la tarda

Places del curs: 30

La inscripció amb les dades personals, es pot fer arribar a safor@udg.edu o personalment els dimecres (gener i febrer) de les 17 h. a les 19 h. als despatx de la SAFOR, al Mòdul 20, despatx 14I, Campus Montilivi.

Organitza: SAFOR, Serveis d’Assistència i Formació Religiosa www.udg.edu/safor i el Centre Cristià dels Universitaris www.udg.edu/ccu; ccugirona@udg.edu

Març

Dia 3: Introducció

L’art sagrat és un art revelat. Què vol dir art revelat? Teofania, hierofania, símbols, visions: tot allò constitueix l’objecte d’anàlisi que estarà centrada en alguns exemples de l’Edat Mitjana occidental (Apocalipsis, Beatus, Hildegard von Bingen…) amb la intenció de comprendre les característiques fonamentals de l’art tradicional.

Professora: Victòria Cirlot, catedràtica de la Universitat Pompeu Fabra

Lloc: Aula de la Facultat de Lletres de la UdG

Dia 10: Iconografia

Com entendre, interpretar, gaudir, servir-se i presentar l’art religiós? Una reflexió elemental i unes eines bàsiques per ajudar a gaudir del patrimoni artístic i religiós. Necessitem apropar-nos a l’art religiós des de diverses branques del coneixement i des del respecte, l’admiració i la sensibilitat.

Professor: Martirià Brugada, hagiògraf i iconògraf

Lloc: Aula de la Facultat de Lletres

Dia 17: Els inicis del cristianisme a Girona. L’església de Sant Feliu (visita)

Els martyirium de Sant Feliu de Girona. Els sarcòfags romans i cristians. Una església de peregrinació. La primitiva catedral. La col·legiata. El culte a Sant Narcís. La parròquia Major.

Professor: Joan Barburés, rector de la parròquia Major de Sant Feliu, Degà Diocesà de Pastoral Litúrgica i professor de Litúrgia.

Dia 24: La capella de les Butinyanes (visita)

El retaule neogòtic. L’altar lateral i la pica d’aigua beneïda dssenyada per Rafael Masó. L’orgue. La cripta del fundador de les religioses Filles de Sant Josep, el banyolí jesuïta Francesc Butinyà.

Professors: Narcís Jordi Aragó, periodista. Josep M. Escalona, Organista.

Dia 31: Facultat de Lletres de la UdG (visita)

Sant Domènec, de convent a Facultat.

Professor: Narcís Comadira, pintor i poeta.

Abril

Dia 1: El monestir de Sant Daniel (visita)

Història del Monestir i de la vall. Característiques arquitectòniques del conjunt i alguna pinzellada sobre les peces artístiques que s’hi poden veure. Significat de la vida conventual avui dia: la comunitat de benedictines en el mil·lenari de la seva presència a la Vall de Sant Daniel.

Professores: Carme Planella, llicenciada en història i professora de Ciències Socials i Religió al col·legi Pare Coll, de Girona. Germana Assumpció Piferrer, monja benedictina del monestir.

Dia 14: la Catedral

La Catedral de Girona: mil anys de culte i cultura.

Professor: Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: