Skip to content

Salut i peix

10/01/2011

Biòlegs de la UdG publiquen el web Salut i peix amb l’objectiu d’informar dels beneficis, i també dels riscos, que té el consum de peix.

La mar és una font de salut. Proporciona beneficis entre els quals, el peix, hi té una importància cabdal. És per aquest motiu que convé conèixer-lo bé, disposar d’una informació de qualitat perquè forma part, gairebé imprescindible, de la nostra salut i, avui, aquesta salut que ens ve del mar, pot estar essent amenaçada per la sobreexplotació i la contaminació.

L’àrea d’ictiologia del departament de biologia de la UdG, amb la col·laboració del Consell Social de la UdG i el Ministerio de Ciencia e Innovación, ha publicat el web Salut i peix amb l’objectiu proporcionar informació dels beneficis que té per a la salut humana el consum de peix. I també dels riscos, que els assumim per la gestió inadequada que en fem d’aquest recurs, sovint abusiva, i dels mars, que contaminem. Un ús i un abús que segons els experts pot provocar una minva de la quantitat de les captures, la qual cosa repercuteix en la qualitat de la seva carn, és a dir, del que mengem.

Josep Lloret i Dolors Ferrer, del Grup de Recerca en Biologia Animal-Ictiologia expliquen que “al web volem donar un missatge conservacionista, per tal que les persones que es preocupen de la seva salut tinguin present que, també, és necessari tenir cura del mar”. Els continguts que es publiquen es tracten de manera integrada i resumida, des d’una perspectiva científica, però entenedora. Al web Salut i peix s’hi descriuen des dels efectes positius de l’àcid Omega 3, fins als efectes nocius de l’anisakis, del mercuri o de les histamines. Es repassen aspectes com les actuacions que es duen a terme des de les diferents administracions per gestionar el mar com a recurs, i l’estat de la recerca que en aquest àmbit es du a terme a la UdG. A més de les descripcions hi ha, per cadascun dels apartats, un de multimèdia que, segons Lloret, constitueix “la recapitulació d’una informació que fins ara estava dispersa”. En darrer terme, la informació de qualitat que aporten els científics de la UdG pretén conscienciar els ciutadans de la difícil equació entre els beneficis i els riscos que per a la nostra salut té l’explotació dels recursos marins.

Els autors fan un balanç positiu de l’escenari marí, tot i que “és necessari conscienciar que, per conservar els beneficis, cal que gestionem de manera adequada els recursos pesquers perquè si no ho fem incrementem els riscos.”

Les claus:

Un benefici:

Omega 3: Aquest tipus de lípids són essencials per al cos humà que, com que no els pot sintetitzar, els ha d’incorporar a través de la dieta. La seva ingesta és en general beneficiosa per a la salut humana. Tanmateix, la dieta que segueixen actualment moltes persones no incorpora unes quantitats idònies d’omega 3.

Una amenaça:

Mercuri: la quantitat de mercuri que es pot ingerir a través del peix no ha de representar cap amenaça per a la salut humana. En tot cas, els riscs depenen no només dels nivells de mercuri present a les espècies que es consumeixen, sinó també de la forma que adopta el mercuri, i de l’edat i la condició de la persona que el consumeix, entre d’altres factors. El col·lectiu més sensible al mercuri és el format per les dones (abans i durant l’embaràs i durant el període de lactància) i els nens.

El web Salut i peix

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: