Skip to content

Els orígens de la comptabilitat moderna en el marc de la concessió dels doctors Honoris Causa

09/12/2010

El 13 de desembre, al Saló de Plens de l’Ajuntament de Girona, es presenta el Compendi d’Antich Rocha, l’edició facsímil d’un original de mitjans del segle XVI, que es publica acompanyada d’un rigorós aparell crític.

 

Encara que no s’estigui familiaritzat amb la comptabilitat no és difícil imaginar un llibre de comptes. Se’l reconeix perquè està dividit en dues columnes, la del deure i la de l’haver. Deure i haver són l’esquelet de la Partida Doble, el resultat d’un procés de perfeccionament dels comptes dels negocis que es va estendre per Europa des de finals del segle XIV. El gironí Antic Roca va fer-ne la primera traducció al castellà, a mitjans del segle XVI, a partir d’un original alemany. Joaquim Rabaseda, catedràtic a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UdG ha tingut cura de l’edició, en facsímil, del llibre de Roca. A més d’explicar els orígens de la Partida Doble, ha fet una anàlisi crítica dels comptes que utilitza Roca, n’ha localitzat els errors i ha proposat possibles explicacions. “Perquè no es pot passar per alt, que l’obra original –explica Rabaseda– és fruit del corrent, propi del seu temps, d’incorporar als llibres de matemàtiques un capítol dedicat a instruir el lector sobre la forma de dur els comptes d’una explotació comercial”. Xavier Torres, catedràtic d’història moderna a la UdG, n’ha fet la introducció biogràfica, ha reconstruït el marc històric de Roca.

La combinació dels contextos que exposen Rabaseda i Torres proporciona al lector una lectura atractiva i amena que transporta a les beceroles de l’economia moderna i els seus homes, sobre tot, homes de món que, com explica Ferran Mir al pròleg, tenien “una apreciable ànsia de saber, que comportava l’estudi de totes les branques del coneixement, actitud que contrasta molt amb les polítiques educatives actuals propenses a l’especialització dels coneixements”.

Anna Pagans, alcaldessa de Girona en farà la presentació, a la qual seguirà la conferència Antich Rocha y el Renacimiento, a càrrec de Jorge Tuá. Catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Autònoma de Madrid.

Presentació del Compendi d’Antich Rocha

Dia: 13 de desembre

Lloc: Saló de Plens de l’Ajuntament de Girona

Hora: 19,30

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: