Skip to content

Investigadors dels Departaments de Filosofia i de Dret Públic de la UdG participen en un projecte finançat pel programa d’excel·lència Consolider-Ingenio

26/11/2010

Professors del Departament de Filosofia i del de Dret Públic de la UdG formen part del Grup PERSP, un dels dos grups d’Humanitats que, a Catalunya, reben finançament del programa Consolider-Ingenio del Ministerio de Ciencia e Innovación.

Segons una manera de pensar natural, la realitat objectiva és independent de nosaltres, independent del nostre pensament i la nostra parla. Per aquest motiu, quan tenim coneixement de la realitat, aquesta ha de poder ser descrita d’una manera tal que la seva veritat no depengui de les nostres perspectives. Tanmateix, també és un fenomen familiar que ens és possible fer afirmacions el valor de veritat de les quals varia en funció de les nostres perspectives temporals, avaluatives o subjectives.

Per exemple, l’afirmació “Els dinosaures van vagarejar per la terra fa seixanta milions d’anys” és vertadera si es fa ara, però si hagués estat pronunciada fa deu milions d’anys, hauria estat falsa. El mateix passa amb altres tipus d’afirmacions com “El temps passa més lent per en Pòl.lux, ja que viatja al 99% de la velocitat de la llum” (resulta vertadera feta en alguns marcs de referència, però falsa en altres), “Les llenties són gustoses” (vertadera feta en relació amb certa perspectiva gustativa, falsa en altres), “El matrimoni homosexual és acceptable” (possiblement, vertadera feta en relació amb certa perspectiva moral, falsa en altres), o “Tinc gana” (la seva veritat depèn del moment i el subjecte de proferència). Observem, doncs, que hi ha tota una varietat d’afirmacions el valor de veritat de les quals depèn de certes perspectives.

La qüestió de fons que ens plantegem és com conjuminar aquestes variacions de valor de veritat que depenen de diferents perspectives amb la nostra concepció dels fets com a entitats independents de tota perspectiva. És una qüestió que ha estat estudiada en profunditat per la filosofia contemporània, però que encara no ha estat abordada de manera sistemàtica degut a la complexitat i a la diversitat dels fenòmens implicats.

Aquesta diversitat i complexitat ha aconsellat estructurar la recerca dels dotze subgrups que integren aquest projecte en cinc grans blocs de treball: (i) qüestions de metafísica, (ii) qüestions de semàntica, (iii) subjectivitat i experiència, (iv) espai i temps, i (v) normes, valors i gustos. La tasca projectada pel grup de professors del Departament de Filosofia es centrarà sobretot en (i) i (iii), mentre que la del grup de Dret Privat s’ocuparà bàsicament de (v), en tots dos casos en col.laboració amb altres grups d’altres universitats.

Convé esmentar que en el marc d’aquest projecte s’han convocat i resolt enguany 4 beques post-doctorals i 8 beques pre-doctorals. Els candidats seleccionats per les pre-doctorals s’han matriculat en el Màster Interuniversitari en Filosofia Analítica (UB,UAB,UPF,UdG), en el que participen els investigadors del PERSP. La idea és constituir un grup estable de combini recerca i formació de postgrau d’alt nivell.

Més informació a la pàgina web del grup: http://www.ub.edu/persp/

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: