Vés al contingut

Radiòlegs del Trueta troben un mètode que permet predir l’evolució dels afectats d’ictus amb un 95% d’encert

10/11/2010

Gràcies a un estudi de quatre anys de durada amb investigadors de la UdG

 

Un equip d’investigadors de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i de la Universitat de Girona liderats per el Dr. Salvador Pedraza ha desenvolupat un nou mètode amb un 95% de fiabilitat per a predir l’evolució dels pacients que han sofert un infart cerebral. Els resultats del treball, en el qual hi estan treballant des de fa 4 anys, han estat publicats a la revista American Journal of Neuroradiology i s’ha fet gràcies a la participació de més d’un centenar de pacients que havien patit un infart cerebral. Quan una persona pateix un infart cerebral, queda afectada la substància blanca, que és la transmissora de les ordres motores. Aquest grup d’investigadors, ha centrat els seus estudis justament en la substància blanca del cervell, determinant si la seva evolució després de la lesió és bona o no, o sigui, si els pacients podran finalment recuperar les seves funcions motrius.

El Dr. Josep Puig, neuroradiòleg i primer autor de la publicació, explica com l’estudi ha permès validar un nou marcador d’imatge amb una fiabilitat del 95% per determinar l’evolució d’aquesta substància blanca, ja des de les primeres hores que un pacient pateix un infart cerebral. Així, el grup ha descobert una regió concreta del cervell, la càpsula interna, que si resulta afectada es clau a l´hora de predir una mala evolució i recuperació dels pacients. Aquest nou mètode per valorar el cervell, conegut com anisotropia fraccional, està donant molt bons i millors resultats dels que hi havia fins ara.

En el treball ha participat un equip d’investigadors multidisciplinar format pel grup d’informàtics de la Universitat de Girona (Dra Imma Boada, Sr. Ferran Prados, i Dr. Josep Daunis-i-Estadella) que han desenvolupat el nou mètode informàtic per analitzar el cervell, neuròlegs de l’Hospital Dr Josep Trueta (Dr. Joaquin Serena, Dra Mar Castellanos, Dra Yolanda Silva), que s’ocupen de valorar l’evolució dels pacients, i experts de d’Institut de Diagnòstic per la Imatge del mateix hospital (Dr. Salvador Pedraza, Dr. Josep Puig, Sr Gerard Blasco), que s’han fet càrrec d’estudiar si hi havia alguna evidència a les imatges radiològiques que permetés diferenciar els pacients que tenien una bona evolució dels que no. A més, ha estat essencial la contribució de membres del Laboratori de Neuroanatomia Quirúrgica de la Universitat de Barcelona (Dr. Alberto Prats) i del grup d’Isquemia Cerebral i Neurodegeneració del CSIC IDIBABS (Dra. Guadalupe Soria).

No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: