Skip to content

Feminisme a la universitat i al museu

04/11/2010

La Càtedra d’Art i Cultura Contemporànies i la Fundació Antoni Tapies organitzen el seminari Ser, fer, pensar: trobades en l’art com a vida, que tindrà lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres el 10 de novembre, i el dia 11 a la Fundació Antoni Tàpies, a Barcelona. 

Griselda Pollock, professora d’Històries Crítiques i Socials de l’Art a la Universitat de Leeds, al Regne Unit, protagonitza el seminari. A la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona impartirà la conferència The mirage of posterity:gender, sexual difference, art and feminism in the university and the museum. Pollock està considerada una de les principals teòriques i practicants de la història feminista de l’art i, el seu treball, esdevé un referent per a tots els interessats en els debats que tenen el gènere i l’art com a centre actiu. La seva producció s’inscriu en una segona etapa de la història feminista de l’art, en la qual es fa patent la necessitat d’anar més enllà de l’intent d’incorporar les dones al discurs historiogràfic tradicional, per tal de proposar l’escriptura d’un nou discurs històric. En la seva conferència, la historiadora, tractarà de com el feminisme ha estat un dels reptes més atrevits llençats a la història de l’art en tant que disciplina universitària.

El feminisme comparteix amb el postcolonialisme i les intervencions queer el desafiament a una visió universalista i no social de l’art autònom. Gairebé a tot arreu on es duen a terme estudis d’història de l’art el feminisme ha estat adoptat en alguna de les seves formes, però al mateix temps es tendeix a considerar que el seu moment ha passat, que la capacitat crítica està exhaurida i que és irrellevant. Tanmateix, des del 2007 i de manera inesperada, els museus han reprès diferents aspectes de l’art tot relacionant-los amb el gènere, han estat organitzades importants exposicions i han sorgit publicacions interessants. L’estat espanyol ha jugat un paper destacat en l’estudi retrospectiu del binomi art i feminisme, com abans l’havien tingut Suècia, els Estats Units o França.

El Seminari Ser, fer, pensar: trobades en l’art com a vida forma part del cicle d’activitats organitzades amb motiu de l’exposició que, la Fundació Antoni Tàpies, ha programat sobre l’artista Anna Maria Maiolino i que es pot visitar des del passat 13 d’octubre. També, s’inscriu en el projecte de recerca “Polítiques d’arxiu i noves tendències en les pràctiques artístiques contemporànies” i coincideix amb la publicació del llibre Feminisme i història de l’art, del què és autora M. Lluïsa Faxedas.

 

 

Programa del Seminari

Dimecres 10 de novembre

A les 10 h., a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres, Pl. Ferrater Mora, 1. 17071 Girona

The mirage of posterity:gender, sexual difference, art and feminism in the university and the museum, a càrrec de Griselda Pollock

Dijous 11 de novembre

De les 17 a les 19 h., a l’Espai C de la Fundació Antoni Tàpies, C/ Aragó 255, 08007 Barcelona

Vision and difference. Differencing the canon. Encounters in the virtual feminist museum, a càrrec de Griselda Pollock, que conversarà amb els assistents (en anglès).

De les 19,39 a les 20,30 h., a l’Espai C de la Fundació Antoni Tàpies, C/ Aragó 255, 08007 Barcelona

Gesture, repetition, memory, a càrrec de Griselda Pollock sobre l’obra d’Anna Maria Maiolino (en anglès amb servei de traducció al català).

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: