Skip to content

Rosa Suñer: “Molts afectats de malaltia vascular cerebral continuen fumant malgrat el gran risc que té per a la seva salut”

02/11/2010

Una tesi de la UdG posa de relleu la relació entre l’hàbit de fumar i la malaltia vascular cerebral, l’ictus.

 

Rosa Suñer a defensat la tesi Cessació de l’hàbit tabàquic en pacients afectats de malaltia vascular cerebral aguda, que ha estat dirigida per les professores del Departament de Psicologia, M. Eugènia Gras i Sílvia Font. L’estudi ha tingut en compte la història clínica de 1003 pacients ingressats a la unitat de neurologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, entre els anys 2005 i 2007. La importància de la recerca que ha dut a terme Suñer parteix de la certesa que el consum de tabac activa l’engruiximent de les capes íntimes de les artèries, la qual cosa pot accelerar l’aparició, entre d’altres patologies, d’embòlies. A la tesi ha estudiat les característiques, els factors de risc vascular i l’evolució de pacients amb malaltia vascular cerebral (MVC) per tal d’avaluar-ne la prevalença del consum de tabac i si la malaltia els ha condicionat la decisió de deixar de fumar. 

Consum de tabac i d’alcohol: uns factors de risc que cal evitar

Un elevat percentatge dels pacients afectats de malaltia cerebral vascular aguda presenten factors de risc que es poden evitar. Un d’ells és el consum del tabac. L’altre és l’alcohol. S’ha observat que els fumadors actius són com a mitjana 13,6 anys més joves quan es presenta l’ictus que els no fumadors. Els bevedors d’alcohol en excés són com a mitjana 9 anys més joves respecte dels bevedors de baix consum. Suñer explica que, “molts afectats de malaltia vascular cerebral continuen fumant malgrat el gran risc que té per a la seva salut”. Les dades obtingudes ho demostren: només 4 de cada 10 pacients fumadors diagnosticats d’ictus havien abandonat l’hàbit de fumar un any després de presentar la MVC aguda. A més, els resultats reflecteixen que les variables que millor prediuen la cessació tabàquica en aquests pacients són la localització de la lesió cerebral i la intenció de deixar de fumar prèvia a l’ictus. 

Recerca pionera

La recerca de Rosa Suñer és pionera en l’estudi de l’abandonament de l’hàbit de fumar en pacients afectats de malaltia vascular cerebral aguda. També ho és en l’estudi dels factors psicològics i biològics associats a la cessació tabàquica, de forma prospectiva i durant un any de seguiment. A més de la rellevància dels resultats que es presenten, a nivell assistencial i clínic, l’estudi obre noves vies d’investigació sobre el paper que juga l’ínsula cerebral en l’addicció a substàncies.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: