Skip to content

Jordi Sargatal: “Devem molt als Aiguamolls de l’Empordà”

28/10/2010

El 27 d’octubre va tenir lloc la inauguració del curs acadèmic de la Facultat de Ciències de la UdG. La conferència inaugural va anar a càrrec de Jordi Sargatal.

La Facultat de Ciències de la UdG ha iniciat un nou curs amb un increment dels estudiants matriculats. El nombre dels que inicien el primer curs és de 335 i, en total, la Facultat n’acull 1322. El resultat és que pugen totes quatre de les especialitats impartides: biologia, biotecnologia, ciències ambientals i química. L’increment és especialment sensible en aquest darrer grau, després d’uns anys d’estancament.

“Tenim moltes ganes d’avançar, malgrat els inconvenients,” va manifestar la degana Victòria Salvadó en la presentació de l’acte. Uns inconvenients que situa tant en el procés d’adaptació al nou pla d’estudis com en la paralització del projecte d’ampliació de l’edifici de l’Aulari Comú.

Jordi Sargatal, zoòleg i naturalista, director general del Grup Mascort, dedicat al turisme sostenible, coordinador del “Observatorio del Medio Rural y la Biodiversidad” i membre del Consell de Greenpeace d’Espanya, va pronunciar la conferència Biodiversitat i Humans, trobades i topades. Sargatal va explicar que “devem molt als Aiguamolls de l’Empordà” i es va qüestionar si, els altres espais protegits que li han vingut al darrere, haurien estat possibles sense la petita victòria que va representar sostreure els Aiguamolls dels interessos immobiliaris que els afectaven. Va recordar l’època de mobilitzacions en favor del Parc, en plena transició democràtica, com un moment en què hi havia “molt poca consciència ambiental però molta capacitat de mobilització”. A continuació, el naturalista va recordar el seu pas per la desapareguda Fundació Territori i Paisatge, “un instrument de protecció que vam dissenyar perquè durés cent anys”, en què es va aconseguir protegir o custodiar un cinc per cent del territori de Catalunya. Va identificar en la “seducció ambiental” una de les estratègies per salvaguardar el patrimoni natural i el va descriure com un procés amable a través del qual, la societat, pogués acostar-se al medi. Apadrinar un animal o plantar un arbre amb nom i cognoms formen part de les polítiques de seducció ambiental. Jordi Sargatal, que s’ha mostrat en tot moment com un apassionat del seu treball, ha acabat manifestant que “tractem el planeta d’una manera galdosa” i ha al·ludit a la impossibilitat de sostenir el ritme del creixement humà perquè “farien falta unes quantes Terres”.

A l’acte també hi va participar Emili Santos, director dels Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Manel Serra, en representació del president del Consell Social i Martí Casadesús, vicerector de planificació i qualitat, en representació de la Rectora de la UdG.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: