Skip to content

Joan Roca en la inauguració del curs 2010-2011 de la Facultat de Medicina

18/10/2010

Per Marta Aymerich, directora UdG Medicina

“L’olor de pebre pot produir agressivitat; la de llimona, alegria; la de menta, eufòria… L’olor de terra et transporta a la nostàlgia i, la de llet, a la tendresa.” Són les paraules amb què Joan Roca, la ment salada dels germans d’El Celler de Can Roca –les ments líquida i dolça completen el trio– començava la conferència inaugural del curs 2010-2011 de la Facultat de Medicina.

Joan Roca va projectar vídeos de l’elaboració d’uns plats. Entre d’altres, n’hi havia que es preparaven amb la tendresa –és a dir, amb la llet– com a principal ingredient; o amb l’olor de terra de bosc com a complement essencial. Els projectava i els explicava. I ens semblava que sentíem les olors i, fins i tot, els sabors. Probablement, molts salivàvem (és que eren les dues de la tarda ben tocades!). Per arrodonir-ho va explicar-nos unes postres espectaculars. Per poder-les servir, fins i tot, ha calgut l’ajut d’un enginyer industrial que en dissenyés el recipient adequat. Duen per nom Gol de Messi i em resulta impossible reproduir-les sobre el paper. No és només que no pugui reproduir l’olor i el sabor, sinó tampoc sabria explicar com s’escolten i, a més, encara caldria afegir la dimensió del temps. Tanmateix, i només perquè serveixi de tast, sapigueu que contenen crema de fruita de la passió, compota de suc de fulles de menta, roques de sucre de llimona, peta-zetas envoltades de xocolata, granissat de llimona, flors de menta i mousse de llima. Joan Roca va advertir que “ens permetem la llicència d’extreure un somriure del client”. Ni que ho hagués jurat! Amb les seves paraules la sala d’actes en ple no va somriure, no, sinó que va riure àmpliament. La menta i la llimona havien fet el seu efecte sense ni tan sols haver-les ensumat! 

En aquest estat d’alegria, gairebé eufòrica, ha començat el curs acadèmic 2010-2011, el del tercer any de la Facultat de Medicina; un any especial. Com va explicar el degà, Ramon Brugada, el curs s’inicia en un campus dedicat íntegrament a les ciències de la salut i, els estudiants de tercer, comencen les pràctiques clíniques mentre aprenen a treballar i a conviure amb els pacients, amb els professionals de la salut i amb la resta de personal de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, i de tots els centres que enguany i en el futur contribuiran a la formació dels estudiants de medicina de la UdG.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: