Skip to content

Vicente Salas: “La crisi financera és conseqüència d’una crisi econòmica, perquè el món ha reconegut que el creixement no era sostenible”

14/10/2010

El conseller executiu del Banc d’Espanya i catedràtic de la Universitat de Saragossa, Vicente Salas, va impartir la lliçó inaugural del curs 2010-2011 de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UdG.

Vicente Salas és un vell conegut per a molts dels assistents a la presentació del nou curs acadèmic de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UdG, que se’n consideren alumnes, deixebles o amics. El fet és que l’audiència va prestar una atenció estricta a les paraules del ponent, que no van decebre. “La crisi financera és conseqüència d’una crisi econòmica perquè el món ha reconegut que el creixement no era sostenible.” Primera diana. Amb tot, malgrat l’economia global, cada cas és un món i el d’Espanya va explicar que era un dels exemples  més clars. La repercussió de l’entrada de l’euro en l’economia espanyola va marcar el tronc central del discurs, perquè la nova moneda havia tingut efectes estructurals en el mercat econòmic i financer. Els exemples que va posar no deixaven lloc per al dubte: abans de l’entrada de l’euro el sector bancari espanyol vegetava, sinó retrocedia. Amb la nova moneda el crèdit havia crescut a un ritme vertiginós del 30% anual. “Podríem dir que el sector es mor d’èxit el 2007”, va sentenciar. La baixada dels tipus d’interès, provocats per la nova divisa, van tenir com a conseqüència la basculació del diner cap als actius de vida útil més llarga, el sòl i els immobles. No va negar la responsabilitat de determinats actors financers que havien escalfat els mercats amb mecanismes crediticis excessivament generosos.

Les particularitats també s’han manifestat en els mecanismes que han estat establerts per a resoldre la crisi. Vicente Salas va defensar el paper del sistema bancari espanyol que “ha actuat de manera raonable en funció dels senyals que rebia dels mercats”. Va mirar al futur quan va dir que calia reflexionar sobre el model bancari que necessitava el país, perquè “aspirem a una economia d’intangibles que ens obliga a replantejar models”. Però el model no està tancat, i és per aquest motiu que no podia acabar sinó amb una bateria de preguntes, que reproduim a continuació: “ i per a la nova economia que aspirem, necessitem una banca de proximitat? Quin és el tipus de mercat borsari cal impulsar? És bo que ara tinguem uns bancs més grans?…

Un nou curs marcat per la crisi i els nous estudis

Acompanyaven Salas Manel Serra, president de Caixa de Girona que assistia en nom del Consell Social de la UdG, David Mascort, director dels Serveis Territorials d’Innovació, Universitats i Empresa a Girona, Anna Garriga, degana de la Facultat i M. Rosa Tarradellas, en representació de la rectora de la UdG. Serra, que es va presentar com el futur expresident de Caixa de Girona, va sostenir que la crisi del 2008 possiblement hagi estat més greu que la del 1929, “que era la crisi de referència que estudiàvem als llibres”. David Mascort, per la seva part, va recordar que la UdG i el Parc Científic “són una bona mostra del que passa a la societat i de les eines que hem volgut posar a l’abast de tothom”. Anna Garriga va advertir que no començava un curs qualsevol, pel context de canvi en la docència i les restriccions pressupostàries. Va demanar “sensibilitat en la redistribució dels recursos” i, als estudiants, que se sentissin orgullosos de ser de la Facultat. M. Rosa Tarradellas va remarcar que hi ha dos fets importants que marcaven l’inici de curs: la crisi econòmica i la voluntat de la UdG de ser capdavantera en qualitat de docència i recerca.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: