Skip to content

Tres articles del grup QBIS de la UdG han estat destacats en revistes internacionals

14/10/2010

El grup de Química Bioinorgànica i Supramolecular (QBIS) del Departament de Química de la UdG ha publicat tres articles que han tingut un fort impacte en el camp de la síntesi orgànica partir de processos de cross-coupling catalitzats per compostos de Cu(III).

Les reaccions de cross-coupling són de gran importància en la química sintètica moderna i per assolir-les s’utilitzen catalitzadors de Pal·ladi (Pd). La rellevància del procés ha estat reconeguda amb la concessió del darrer Premi Nobel de Química als Prof. Suzuki, Heck i Negishi, pioners d’aquest tipus de reaccions. A causa del cost i la toxicitat del Pd, una possible utilització del coure dibuixa una alternativa molt atractiva. Tanmateix, la química del coure, altament complexa, roman per ser explorada i controlada.

Els treballs publicats recentment en el camp de la química sostenible pel grup QBIS incideixen en aquesta via del coure i descriuen, concretament, la caracterització d’intermedis de reacció Aril-Cu(III)-X, la seva implicació en la síntesi d’aril-éters via funcionalització oxidativa d’enllaços C-H (usant O2) i l’estudi teòric per DFT d’aquestes reaccions. Els treballs, destacats com a Hot papers (articles més llegits) de Chemical Science, JACS i Dalton Transactions, han estat realitzats per la doctoranda Alicia Casitas i dirigits pels doctors Xavi Ribas i Miquel Costas (QBIS-UdG), en col·laboració amb el grup del professor Stahl de la Universitat de Wisconsin-Madison i amb el grup del doctor Miquel Solà, de l’Institut de Química Computacional de la UdG.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: