Skip to content

Músiques del temps de Caravaggio

16/06/2010

La Facultat de Lletres us convida a l’acte de cloenda del curs 2009/10 que tindrà lloc dimarts dia 22 de juny a les 19.30 hores a la Sala de Graus. La celebració inclourà el concert “Músiques del temps de Caravaggio” que organitza el Departament d’Història i Història de l’Art amb motiu de les commemoracions del quart centenari de la mort de l’artista.

Enguany es compleixen quatre-cents anys de la mort de Michel Angelo da Merisi, Caravaggio. A Roma li ha estat dedicada una exposició amb gran èxit de visitants. La Facultat de Lletres de la UdG ha programat, aquest curs, una assignatura monogràfica sobre el pintor florentí que ha finalitzat amb una visita a l’exposició romana.

Caravaggio passa els primers anys de formació a l’empara del cardenal Francesco Maria Del Monte. Són uns anys, però, en què encara no és el pintor que amb el seu estil revolucionarà la pintura europea. Mentre dura la tutela del cardenal l’obra del pintor es transforma. Val a dir que, Del Monte, era el que els italians en diuen “una intel·ligència inquieta” que va demostrar sempre un gran interès per la ciència, la música i la pintura. El cardenal proporciona a Caravaggio l’oportunitat d’entrar en contacte amb un públic ric i cultivat, que es convertirà en client del pintor, sobre tot, d’algunes teles que l’església trobarà excessivament torbadores. En total, es conserven una dotzena d’obres d’aquest període en què la música, els músics o les escenes amb instruments, tenen un protagonisme indiscutible.

La proposta de tornar a fer sonar les músiques que Caravaggio va dibuixar amb els seus pinzells, quatre segles després, sorgeix dels estudiants de l’assignatura “L’art a Europa, s. XVII: Caravaggio”. Joan Bosch, professor d’art modern a la UdG, va acollir-la amb entusiasme i es va posar en contacte amb Maria Altadill, intèrpret de música antiga, que ha aconseguit –no sense dificultat– les partitures d’algunes de les músiques representades, que pertanyen a Jacques Arcandelt, François de Layolle, Jachet Berchem i Noël Baduin. Les peces les interpretarà acompanyada del clavecinista italià Simone Gullì.

En acabar, la Facultat oferirà una copa de cava als assistents.

Metropolitan Museum of Art de Nova York, Rogers Fund, 1952; Image © The Metropolitan Museum of Art
Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: