Skip to content

Un congrés a Girona debatrà sobre contaminants emergents al medi aquàtic

24/03/2010
tags:

Els dies 25 i 26 tindrà lloc a la seu de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, el congrés KEYBIOEFFECTS que debatrà sobre els contaminants emergents al medi aquàtic.

Els canvis constants que pateix el medi aquàtic, i la presència cada cop més gran de contaminants emergents, posen en evidència la necessitat de desenvolupar un nou marc conceptual i metodològic en què es relacionin la contaminació química i els efectes que provoca en els ecosistemes. Per tal d’establir relacions de causalitat entre la contaminació i la pèrdua de qualitat ecològica ocasionada, caldrà complementar les anàlisis dels contaminants prioritaris amb l’avaluació de nous contaminants. Aquest coneixement és imprescindible per definir correctament els riscos ambientals.

La xarxa de formació d’investigadors Marie Curie KEYBIOEFFECTS abasta un ampli ventall de disciplines científiques. Es pretén avaluar els efectes causats, tant per contaminants prioritaris, com emergents, per tal de completar els buits existents en els estudis de seguiment de la qualitat ecològica. També en l’avaluació dels riscos ambientals. Les línies d’investigació inclouen la identificació de contaminants claus i dels seus productes de degradació, l’estudi de la influència de les condicions ambientals en la biodisponibilitat dels compostos tòxics, l’avaluació dels efectes causats a nivell d’organisme, de població, de comunitat i d’ecosistema. Alhora es pretén realitzar assajos de toxicitat en condicions experimentals i desenvolupar models matemàtics que permetin als científics predir-ne els efectes. Els resultats obtinguts s’inclouran, a més, en unes guies per als gestors de l’aigua.

Les jornades pretenen posar en contacte investigadors que procedeixen de diferents àrees, representants de l’administració i autoritats de l’aigua. Els resultats es dibuixaran a partir de la suma de diferents mirades sobre un objectiu comú: la millora de la qualitat dels rius Europeus, segons les directrius de la Directiva Marc de l’Aigua. Les jornades Contaminants Emergents i Prioritaris: Aportacions de la Recerca Científica als Plans de Gestió Fluvial han estat organitzades de manera conjunta per la Universitat de Girona (UdG), l’Agència Catalans de l’Aigua (ACA), l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i l’empresa United Research Services (URS).

Més informació a www. udg.edu/keybioeffects

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: