Skip to content

El col·lapse de la tonyina

19/03/2010
tags:

Avui s’ha sabut que no ha estat possible assolir un acord per limitar el comerç internacional de la tonyina vermella. La notícia constitueix un exemple més de la força dels interessos econòmics per planar per damunt dels de la societat. És, alhora, la constatació que els biòlegs, els ambientòlegs i, en general, la comunitat científica, és incapaç de convèncer els polítics que els recursos naturals són limitats i que l’abús que se’n fa ens passa i ens passarà factura. Una factura que pagarem nosaltres i els nostres fills.

Les generacions futures, amb tota probabilitat, no coneixeran les tonyines vermelles. Un nombre considerable d’estudis científics han posat de manifest que l’espècie està abocada al col·lapse. A més, cal tenir present que la tonyina és un dels depredadors més importants de la Mediterrània, per la qual cosa la desaparició tindrà unes conseqüències que no trigarem gaire temps a comprovar.

Si almenys deixessin que es reproduïssin! Però ni això, perquè la talla permesa de captura és en aquests moments de 30 kg., la qual cosa equival a un exemplar d’uns 115 cm. En canvi, la talla de maduració sexual oscil·la entre 97 i 140 cm. La diferència implica que es pesquin individus abans que hagin tingut l’oportunitat de reproduir-se ni un sol cop. Ens adonem prou del que això representa? No els deixem cap possibilitat d’assegurar postes d’ous que permetessin fer viable un mínim nombre de tonyines a la Mediterrània. Quan les acabin de pescar totes és ben clar que hauran fet net i no les tornarem a veure mai més.

Margarida Casadevall, Ahmed El Aoussimi, Josep Lloret i Marta Muñoz

Grup de recerca de Biologia Animal/Ictiologia,

Departament de Ciències Ambientals de la UdG

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: