Skip to content

Art de predicació al poble

05/03/2010

Xavier Renedo ha traduït i editat l’Art de predicació al poble, de Francesc Eiximenis, que es presentarà el dia 11 de març a la Llibreria 22.

En una societat medieval que era en gran mesura analfabeta, les paraules dels predicadors eren una font, potser l’única, d’informació i entreteniment, també de cultura. És per aquest motiu que els tractats de predicació van ser abundants i van circular amb profusió. La responsabilitat del missatger era important i no podia descuidar ni el missatge, ni la forma en què el transmetia. Renedo, investigador de la UdG, destaca que el tractat que ara publica només era un pròleg de l’edició original dels sermons del monjo franciscà, que s’han perdut. De totes maneres, el text conserva tot d’indicacions precises sobre la manera com es volia que fossin recitats els sermons, la qual cosa dóna a entendre que Eximenis els va construir amb un format que, en termes moderns, podríem dir-ne modular. Gràcies a la inclusió de signes mnemotècnics, havia de ser possible confegir sermons nous, que es construirien a partir de fragments de sermons escrits. En un món en què els costums perduraven en el temps, calia assegurar-ne la continuïtat. En conseqüència, l’aspecte més tractat a l’Art de predicació al poble és l’ús de la memòria i els mecanismes necessaris, que recull de la tradició romana, per poder recitar el sermó i, no només fer-ho de memòria, sinó per aconseguir que les imatges que creaven les paraules quedessin gravades en la memòria dels que l’escoltaven.

Xavier Renedo ha volgut dedicar el treball a Modest Prats, “un gran predicador del nostre temps i un millor mestre.”

El llibre es presentarà el dia 11 de març a la Llibreria 22 (c. Hortes, 22. Girona), a les 19,30. A més de Xavier Renedo, hi intervindran Joan Manuel del Pozo, Lola Badia i Antoni Tort.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: