Skip to content

Conclou la neteja de l’art rupestre sahrauí malmès per oficials de MINURSO destacats a la regió

17/02/2010

Els treballs de neteja de l’art rupestre sahrauí, que va ser malmès per oficials de MINURSO, a finals de 2007, han estat donats per finalitzats dos anys després. L’arqueòleg Joaquim Soler ha tingut un paper actiu en la resolució del problema.

A finals de 2007 van començar a arribar les primeres notícies sobre els desperfectes en l’art rupestre sahrauí, que havien estat infligits per oficials de les forces militars que Nacions Unides té destacades al Sàhara Occidental. L’arqueòleg de la UdG Joaquim Soler va ser informat mentre treballava en la reconstrucció del museu del poble sahrauí, a Tindouf, un equipament construït amb la col·laboració de la Universitat de Girona, l’Ajuntament de Girona i els Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que havia quedat malmès per unes inundacions. Soler va formar part del primer grup que es va desplaçar als jaciments de Rekeiz i de la Cova del diable per tal d’identificar i valorar els desperfectes. “Vam trobar pintades fetes amb esprai de més de quatre metres d’alçada, en què constaven els noms, cognoms, rang i país d’origen d’alguns membres de la MINURSO,” explica l’investigador. Tot i que l’autoria dels danys semblava que no oferia dubtes, i que Nacions Unides va admetre la seva responsabilitat, han estat necessaris gairebé dos anys per posar en marxa els procediments que, a la fi, han permès la intervenció en els jaciments i la seva restauració. Va ser justament la MINURSO (Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental) que va demanar a Soler que reunís l’equip necessari per resoldre la qüestió. Ell, a la vegada, va aconseguir la implicació del reconegut restaurador d’art rupestre Eudald Guillamet perquè s’encarregués del condicionament dels dos jaciments.

De tot el procés en queda una conseqüència positiva, que és una major implicació de Nacions Unides, i del personal que hi té a la regió, en la preservació del patrimoni rupestre sahrauí que, després de la peripècia, els experts consideren que ha estat restituït de manera satisfactòria.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: