Skip to content

Aquella censura encara perdura

27/01/2010

Divendres 22 de gener es va poder sentir l’investigador Jordi Cornellà explicar que la censura és un llegat invisible de la dictadura que ha sobreviscut en les llibreries i en les biblioteques, perquè són plenes d’edicions d’obres literàries censurades. Cornellà, antic estudiant de la UdG i professor a la universitat britànica de Bangor, ha estat becat pel British Council per investigar la censura, la traducció i la seva influència en la represa cultural en la Catalunya dels anys seixanta i setanta del segle XX. Ha vingut a Girona convidat per participar en un Seminari de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes (ILCC).

  L’investigador va denunciar que, fins ara, la recerca que s’ha fet “és una caricatura que només ofereix les transcripcions de les notes dels censors, sense cap mena d’aparell analític.” Els que s’hi han dedicat no han llegit les obres que els censors sí que llegien, la qual cosa fa que les publicacions que s’ha vist fins ara “no hagin restituït la dignitat de l’obra literària.”

 L’estudi que ha emprès Cornellà pretén confrontar trenta obres literàries originals amb aquelles que van resultar del pas per la censura. A més, espera poder arribar a entendre els motius pels quals encara es continuen reeditant les versions mutilades i no s’acut a les originals, la qual cosa es dóna especialment en les edicions en llengua catalana.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: