Skip to content

Antoni Defez guanya el I Premi d’assaig Càtedra Blasco

19/01/2010
tags:

Antoni Defez ha resultat guanyador del I Premi d’assaig Càtedra Blasco, atorgat per la Universitat de València, amb una anàlisi filosòfica de qüestions tan roents com l’eutanàsia, el suïcidi, la pena de mort o l’adopció per part de parelles homosexuals. Assumptes pendents, l’obra guanyadora, aborda aquests temes d’una manera analítica i argumentada, sense dogmatismes ni posicions preses, amb un llenguatge entenedor que, tanmateix no renuncia al rigor. El premi està dotat amb 10.000 euros i té caràcter biennal.

Durant l’acte de lliurament del premi, que ha tingut lloc a la Llibreria de la Universitat, el rector, Francisco Tomás Vert, ha expressat la seua satisfacció perquè amb aquesta iniciativa “torna al nostre record” la figura de Josep Lluís Blasco, qui va exercir el seu magisteri en la Universitat de València. Antoni Defez ha insistit en aquesta idea, i ha recordat que molts dels ensenyaments de Blasco li han estat de molta utilitat “en la vida i a l’hora de fer classe”.

El jurat, format per Celia Amorós, Ramon Lapiedra, Joan Francesc Mira, Josep Maria Terricabras i Tobies Grimaltos (en representació del rector de la Universitat), ha remarcat la gran qualitat d’alguns dels originals que han optat a aquesta primera edició del premi, tot considerant que diverses de les obres presentades mereixen ser publicades. Tobies Grimaltos ha destacat que el premi Josep Lluís Blasco és el millor dotat econòmicament, en el camp de l’assaig, al País Valencià.

La càtedra que ha instituït el premi rep el seu nom de Josep Lluís Blasco Estellés, catedràtic de filosofia d’aquesta Universitat, que va morir l’any 2003. Blasco fou un intel·lectual ben reconegut en l’àmbit universitari i un ciutadà i polític compromés amb el seu país. La missió de la càtedra és constituir un fòrum en el qual les dues màximes vocacions de Josep Lluís Blasco, la vocació filosòfica i la vocació cívica i ciutadana, troben un espai de confluència. Es tracta d’acostar la filosofia als ciutadans tot sotmetent els problemes socials més acuitants a la reflexió dels filòsofs i pensadors i fer arribar aquesta reflexió a la societat.

Antoni Defez i Martín (València, 1958) és doctor en filosofia per la Universitat de València i, des de 1994, professor titular a la Universitat de Girona. A banda de nombrosos articles de investigació en revistes especialitzades, ha publicat les següents obres de caràcter filosòfic:

– Música i sentit. El cas Wittgenstein, Publicacions de la Universitat de València, 2008. – Realisme i nació. Un assaig de filosofia impura. (Premi Joan Fuster d’Assaig 2008), Tres i Quatre, 2009.

Pel que fa a la creació literària és autor dels poemaris següents:

– Pas insomne (XX Premi Manuel Rodríguez Martínez d’Alcoi), Brosquil, 2003. – Els haikus de Ciutat Vella (XXI Premi de Poesia Ciutat de València), Bromera, 2005. – La fam del guepard (XV Premi de Poesia Les Talúries de Lleida), Pagès, 2005. – L’arc de la mirada (Premi de Poesia Benvigut Oliver de Catarroja 2006), Perifèric, 2007. – Incert moviment (Premi Vicent Andrés Estellés de Burjassot 2008), Bromera, 2009.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: